(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Naša druga ekološka dejavnost je bila recikliranje. Iz starega nastane novo.

Ker v vrtcu pridelamo veliko odpadnega papirja smo se odločili, da ga bomo reciklirali. Z otroki smo natrgali odpadni papir na majhne koščke ter z njim napolnili dve vedri. V vedra smo nato natočili vročo vodo in papir pustili namakati do naslednjega dne.

Naslednji dan smo namočen papir dobro zmiksali s paličnim mešalnikom, ki smo si ga sposodili v kuhinji. Dodali smo tudi koščke barvnega krep papirja in tako dobili barvno pulpo. V dobljeno pulpo smo dodali malo lepila Mekol, da bo papir bolj kompakten. Kakšen užitek za otroke je bil, ko so smeli to pulpo premešat z golimi rokami.

Tako, zmes je bila pripravljena. Sedaj smo pričeli z izdelavo novega papirja. To smo naredili pa tako, da smo nanašali pulpo na sito ter jo razporedili po celotni površini. Nato smo z gobico rahlo pritiskali nanjo, da smo se znebili odvečne vode. Pripravljen moker papir smo prevrnili na krpo. Z valjarjem smo ga še povaljali, da smo ga poravnali. No, papir je bil pripravljen na sušenje.

Veste kaj…lahko vam izdamo majhno skrivnost. Iz našega recikliranega papirja bomo pripravili nekaj za vas, starši. Več vam pa ne smemo izdati.

Nika Mutavčić

(Visited 20 times, 3 visits today)
Dostopnost