(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Meseca marca je praznik pomladi, mamic in očkov.

Da bi bolje spoznali pomlad, smo se odpravili na sprehod ob potoku in opazovali ter poslušali naravo. V vrtcu smo se veliko pogovarjali o rožicah, ki zacvetijo spomladi in kaj vse se zgodi v naravi, ko se zima poslovi od nas. Prebrali smo pravljico o medvedku, ki je nestrpno pričakoval pomlad. Peli smo pesmice o pomladi: Vijolica, Mali zvonček, Sinička… likovno smo prikazali pomlad tako, da smo izdelali sliko z zalivalko, v kateri cvetijo rožice. Izdelali smo tudi cvetoče drevo. Zelo radi smo se igrali skrivalnice z rožico. Eden od otrok je v igralnici skril rožico, ostali otroci so potem rožico iskali. Tisti otrok, ki je rožico našel, je prišel na vrsto, da tudi rožico skrije.

Za 8. marec smo se odpravili na sprehod po kraju in delili rožice mimoidočim ženskam. Vse babice, mamice, tete so bile rožic zelo vesele in mi z njimi.

Marca so nas obiskali tudi dijaki Srednje vzgojiteljske šole Veno Pilon iz Ajdovščine. Zaigrali so nam igrico Drugačnost je lepa. Čeprav je bila tema igrice za našo starost malo pretežka, smo igrico z zanimanjem spremljali do konca. Muce v predstavi so nas prevzele in smo jim z zanimanjem sledili.

Prvi dan pomladi smo obeležili tako da smo na naše majčke tiskali cvetlice. Pri tem nam je pomagala tudi dijakinja Pia, ki je bila pri nas 14 dni na praksi. Pia se je z nami igrala, plesala, pela in nam pomagala pri vsakodnevnih opravilih. Takoj nam je bila všeč. Izdelala nam je igro spomin, s katero smo spoznavali pomladne cvetlice in urili naše možgančke. Ko smo se igrice naučili, nam je šlo zelo dobro od rok. S Pio smo se naučili tudi nov ples na pesmico Metuljček cekinček in spoznali instrument kitaro. Na kitaro nam je Pia zaigrala pesem Jimba, jimba. Pesem smo poskušali tudi mi zapeti. S Pio smo se imeli res lepo.

Ko se je približeval materinski dan, smo se naučili pesmico Jaz pa grem na zeleno travco. Poslušali smo pravljico Medvedka Metka – srček za mamico. Pogovarjali smo se o družini, kdo vse živi z nami, kaj delamo skupaj z našo družino v prostem času in kako si pokažemo med seboj, da se imamo radi. Tudi mi smo preslikali čudovit rdeč srček za mamice. Na srček iz das mase pa je vsak otrok odtisnil svoj prstek in iz tega srčka je nastal obesek, ki ga lahko imajo mamice vedno s sabo. Na to temo smo poslušali tudi pravljico Rad te imam v vseh barvah mavrice. Ta pravljica nas je popeljala v svet barv in tako smo barve tudi utrjevali. S pomočjo barvnih žogic smo izdelali našo mavrico. Poleg besed RAD TE IMAM smo se pogovarjali in iskali še druge lepe besede, ki nam pobožajo srček, kadar jih slišimo. Na primer: HVALA, PROSIM, DOBER DAN, OPROSTI…

Za konec naj vam povemo, da se nam je v mesecu marcu zgodilo še nekaj novega, lepega. Tisti avtobus, ki nam pripelje vsak mesec knjige v vrtec in ki smo si ga do sedaj ogledovali samo od zunaj, smo si ga tokrat ogledali tudi od znotraj. Obiskali smo potujočo knjižnico in se čudili, koliko knjig je v njej. Nekaj knjig smo si ogledali kar tam, nekaj pa smo si jih izposodili za v našo igralnico. Večinoma smo bili vsi navdušeni nad obiskom bibliobusa, nekaj pa nas je bilo malo strah. Ampak na koncu obiska smo bili vsi potolaženi in sedaj komaj čakamo, da pripelje potujoča knjižnica spet na dvorišče našega vrtca.

Tea Milanič

(Visited 69 times, 1 visits today)
Dostopnost