(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

S prijavo na natečaj »Kako so Lumpiji rešili svet« smo se v naši skupini poglobili v spoznavanje ekologije.

Z otroki smo najprej spoznavali, kaj sploh ekologija pomeni (kaj to je, kako onesnažujemo naš planet, kako ga varujemo?). Otroci so pokazali veliko zanimanja za to temo, zato se je raziskovanje pričelo.

Najprej smo prelistali veliko revij ter prebrali veliko otroških knjig o ekologiji. Ugotovili smo, da je za nas čisto in zdravo okolje zelo pomembno. Odpravili smo se na sprehod do Ložic, opremljeni z rokavicami in vrečko za odpadke ter po poti pobirali smeti. Na žalost smo jih kar veliko našli. Ob prihodu v Ložice smo se ustavili ob ekološkem otoku ter smeti ustrezno ločili.

Da smo težavo našega planeta (onesnaževanje) še bolje spoznali, smo si preko projektorja na platnu ogledali “filmček” Onesnaževanje in globalno segrevanje (Bodi EkoKul).

Naš planet Zemljo smo tudi likovno ustvarili. Za lažjo predstavo smo si ogledali globus ter ugotavljali, kaj predstavljajo določene barve (zelena – travnike in gozdove, modra – morja in oceane). S tehniko “tapkanja” smo upodobili Zemljo na risalnem listu. Obrisali smo svoje roke in jih izrezali. S tempera barvo smo naslikali srce in ga prav tako izrezali. Za podlago smo uporabili koščke časopisa. Izdelek smo samo še sestavili in ga zalepili in v garderobi  razstavili.

Iz odpadne embalaže smo izdelali zelo zanimive igrače (od ladij, krožnikov z večerjo, avtomobilov, tort, tovarn, raket in še bi lahko naštevali). Igrali smo tudi didaktično igro ločevanje odpadkov.

Na koncu pa smo izdelali tudi “Lumpi” gledališče. Podjetje Mercator je razpisalo natečaj za izdelavo gledališča iz njihovih belih embalaž ter zapisom kratke zgodbe “Kako so Lumpiji rešili svet”.

Nika Mutavčić

(Visited 51 times, 1 visits today)
Dostopnost