(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Še slab mesec nas loči do poletja, ko se bomo na poletnih počitnicah ob morju, v hribih, na domačem travniku ali na sprehodu izpostavljali sončnim žarkom.

Zato smo skupaj raziskovali, ali nas sonce vedno enako greje. Ugotovili smo, da so prav ti današnji sončni žarki drugačni od tistih zimskih. Pozimi nam je namreč ob sončnem dnevu kljub zimskim oblačilom mrzlo, poleti pa se v kratih majicah in hlačah ves čas potimo. Pa sva vprašali otroke, kam se v takih dneh lahko najhitreje skrijemo? V en glas so odgovorili … v sencooo!

Skozi knjige na temo varovanja pred soncem smo iskali pripomočke, s katerimi se pred močnim soncem zavarujemo. V knjigi Bor in Bina na soncu (Marijke ten Cate) smo našli še sončno kremo, očala, pokrivalo za glavo in vodo.

Ko smo se z otroki pogovarjali, ali vedo, kdaj poleti sonce premočno sveti, smo prišli na idejo, da naredimo poskus. Poiskali smo sončni predel in odšli na atrij, kjer smo s kredo najprej obrisali stopala otroka, nato pa še senco otrokovega telesa. Nato smo v razmaku še dvakrat ponovili vajo in ugotovili, da je vsakokrat, ko obrišemo telo, naša senca krajša. Le zakaj? Ob pomoči vzgojiteljic smo spoznali, da kadar je sonce najbolj visoko na nebu, nas najmočneje greje in to je takrat, kadar je naša senca krajša od nas samih. Sedaj poznamo namig, kako vemo, kdaj se moramo pred močnimi sončnimi žarki umakniti v senco.

Da ne pozabimo na vse napotke, smo skupaj naredili še zloženko na temo projekta Varno s soncem.

Lea Saksida

(Visited 101 times, 1 visits today)
Dostopnost