(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Danes, na prvi pomladni dan, smo se odpravili na orientacijski pohod. Izpred vrtca smo se z otroki iz skupin Metulji in Čebele sprehodili ob potoku Rohot do taborniškega prostora v Gorenjih Desklah.

Že v vrtcu nas je, kot se za orientacijski pohod spodobi, čakal namig v ugankah, ki smo jih našli na spletu ali pa smo si jih izmislile vzgojiteljice. Prva uganka: »Spomladi se prvi zbudi, z glavico belo neslišno zvoni.« Pred vrtcem smo poiskali tablico z rešitvijo uganke, torej z zvončkom. Ko smo jo našli, nas je čakala že prva naloga. Morali smo zapeti slovensko ljudsko pesem Jaz pa grem na zeleno travco.

Pot nas je preko uganke: »Spomladi zraste cvetka, ni zvonček, ni marjetka, rumeno haljico ima in trobi tra-ra-ra« vodila ob potoku do zelene travice, kjer nas je čakal znak trobentice z novo nalogo. Poiskati smo morali tri živali. Najbrž smo vzgojiteljice podcenjevale iskalno vnemo naših Metuljčkov in Čebelic. Kaj tri, našli so metulje, zelenega pajka, čebelo, mravlje in kobilico.

Nato nas je pot vodila naprej po navodilu uganke: »Dva vijola cvetka zgoraj in tri vijola cvetke spodaj, dišijo po pomladi, ko sonček jih pozdravi.« Znak z vijolico nas je pričakal pri studenčku. Tam smo se preizkusili v pretakanju vode. Postavili smo se v ravno vrsto in vodno potovanje se je pričelo.

Ko smo uspeli vodo pretočiti od zadnjega do prvega otroka, nas je za nadaljevanje orientacijskega pohoda čakala nova uganka: »Katera pomladna rožica nam še manjka, če povem vam, da je naša znanka? Veste kaj, pomagam vam tako, da zaupam vam njeno prvo črko. Ž« Sledilo je nadaljevanje pohoda vse do znaka žafrana, ki je nekje blizu skrival pomladni zaklad. V zakladu pa smo našli … obeske, s katerimi smo se razdelili v štiri skupine (zvončke, trobentice, vijolice in žafrane).

Nato pa nas je čakala le še zadnja postaja. A le kje se je skrivala. Namig za končni cilj je bil rešitev uganke: »V zemljo rože sadimo, da jih za darila v kaj naredimo.«

In ko smo prišli na taborniški prostor, smo našli še zadnjo tablico, na kateri je bil narisan pomladni šopek in športna naloga. Tako smo ugotovili, zakaj nas je skriti zaklad razdelil v štiri skupine. Na cilju nas je namreč čakala tekaška kros proga. In veste kdo je zmagal? Vsiiiiii!

Lea Saksida

(Visited 228 times, 1 visits today)
Dostopnost