(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Ker so pred nami najbolj mrzli zimski dnevi, smo se odločili, da obudimo znanje o skrbi za zdravje, ki se vedno začne pri umivanju rok.

Že prvi dan po novoletnih počitnicah nas je obiskala dipl. medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Nova Gorica, ki je otrokom preko zdravstveno vzgojne delavnice predstavila, kako skrbimo za zdravje (umivanje zob, tuširanje, čista oblačila, umivanje rok).

Na spletu smo poiskali filmček NIJZ – Čiste roke za zdrave otroke – in se preko igrice o traktorju naučili, kako si pravilno umijemo roke.  Ko smo se z ogledom podučili, smo se preizkusili tudi v praksi. Naredili smo pravi poskus. Glavno sestavino poskusa, mleti poper, smo s skupnimi močmi začarali v majhne poredne viruse, nato pa smo v visoke krožnike nalili vodo in vanjo potresili te “lumpe viruse”. Najprej smo kazalček potopili v tekoče milo za roke, nato pa v vodo s poprom. Poper se je ob potopu prsta umaknil proč od prsta, namočenega v tekočem milu, in tako smo ugotovili, da se virusi mila “bojijo”, saj jih spere z naših rok. Kar poglejte.

Čas smo si krajšali tudi s prebiranjem knjige Pozor! Nosne mucke napadajo (Mojiceja Podgoršek) in na vsebino knjige likovno ustvarjali.

Podučili smo se, kako lahko sami skrbimo za okolje. Spoznali smo knjigo Tri muhe in umazan ribnik (Mojiceja Podgoršek), jo likovno podoživeli in garderobo okrasili s knjižnimi junaki. Tako smo se seznanili s pomenom ločevanja odpadkov. Na YouTubu smo si ogledali filmček Kapljica in listek raziskujeta: Kam gredo odpadki, ko jih odvržemo. Za lažje razumevanje, kako odpadke ločujemo, smo v jutranjem krogu na sredino postavili štiri barvne zabojnike. Najprej smo ugotovili, zakaj so različne barve in ugotavljali, kaj spada v posamezni zabojnik, nato pa smo nanje lepili različne sličice. Preden smo odšli na igrišče, smo se sprehodili še do ekološkega otoka in si ogledali, ali so res zabojniki take barve kot naši v vrtcu. Ob povratku v vrtec smo naleteli na zaklenjena dvoriščna vrata, zato smo pozvonili Neži v pisarno. Preden nas je spustila na igrišče, smo kar preko domofona preizkusili njeno znanje o ločevanju odpadkov. Naj vam otroci povedo, ali je vešča ločevanja. Nas je pa na koncu presenetila, ko nas je vprašala, ali vemo, kam vržemo pokakano pleničko. Malo smo razmislili in potem v en glas odgovorili: “… V zelenegaaaaaa!”

 

Poskrbeli smo tudi, da nam pridobljeno znanje ne zbeži in si zato izdelali čisto prave zapestnice.

Lea Saksida

(Visited 98 times, 1 visits today)
Dostopnost