(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Tokrat so nas vrtčevske dejavnosti ponesle v spoznavanje čustev.

Otrokom sva preko kamišibaj gledališča zaigrali pravljico Piščanček Pik (Marjan Manček). Piščanček Pik je med iskanjem mamice spoznal različna čustva. Strah, jezo in žalost. Veselje pa ga je pripeljalo v mamin objem. Nato pa smo se spraševali, kdaj smo mi veseli, kdaj žalostni, kdaj jezni in kdaj prestrašeni.

Otroci so narisali obrazne čustvene simbole vseh štirih čustev in tako je nastal semafor naših čustev. Nanj otroci po želji označujejo, kakšna čustva gojijo glede na dogajanje v vrtcu. Največkrat smo veseli, kdaj pa tudi jezni in žalostni. Ampak včasih samo zato, ker nam je določen simbol zgolj všeč.

Prišli smo na idejo, da narišemo tudi vsak svoj semafor in tako smo pobarvali pobarvanko deklice ali dečka in ji/mu na obraz zalepili kar štiri kroge. Najprej nam je bilo to zelo čudno, ko pa smo na vsak obraz narisali posamezno čustvo, je delo postalo zabava. Kako veseli, žalostni, prestrašeni ali jezni smo, si lahko ogledate na likovnih izdelkih v garderobi.

S temo čustev smo v skupini dobili tudi novo družabno igro Človek, ne jezi se. Nekateri otroci jo komaj spoznavajo, nekateri pa so že pravi profesionalci in jih vrtinec čustev pri igri le zabava. Najbolj všeč nam je, ko eni držijo pesti, da jih soigralec ne poje, istočasno pa drugi igralec drži pesti, da vrže ustrezno število na igralni kocki in s tem iz igre izloči soigralca.

Spoznali smo tudi knjigo Sitnobe sitne (Ciara Flood), ki se je v poplavi čustev povezala tudi s prihajajočim Slovenskim tradicionalnim zajtrkom. Otroci so naredili trganko medveda in izdelali čebelice. Njihova dekoracija je v petek 18. novembra 2022 krasila praznik zdravega slovenskega zajtrka.

Dan pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom je vrtec obiskala tudi ga. Adrijana Štrukelj iz Sirarne Kanal, ki je s seboj prinesla smetano in jo v vrtcu s pomočjo mešalnika spremenila v maslo in pinjenec, ki so ga poskusili vsi otroci.

Lea Saksida

(Visited 256 times, 1 visits today)
Dostopnost