(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Letos smo vključeni v projekt Turizem in vrtec. Naša rdeča nit projekta je »Doma sem ob Soči«. Vsi smo verjetno enakega mnenja, da je reka Soča najlepša reka na svetu, zato smo se odločili, da naš biser bolje spoznamo.

Najprej smo si ogledali dva filmčka o reki Soči. Pot reke Soče in njen izvir. Po ogledu, smo se s kanglicami sprehodili do reke Soče v Desklah, kjer smo nabirali soške kamenčke. Izvedli smo tudi tekmovanje v metanju kamenčkov v Sočo (kdo vrže dlje).

Sledil je pogovor o Soči. Kakšne barve je, kakšna je njena pot, katere aktivnosti na Soči poznamo … S skupnimi močmi in slikovnim gradivom smo le prišli do odgovorov in nato izdelali plakat.

Iz soških kamenčkov in mivke, ki smo jih nabrali ob Soči, smo izdelali “soški akvarij”. Dodali smo še ribe in zabava se je pričela. Otroci so postali ribiči ter se s pomočjo kovinske kljuke in mreže preizkusili v lovljenju rib.

Spoznali smo tudi legendo o reki Soči »Kako je nastal izvir Soče?« Legenda pripoveduje o treh bogovih, Jalovcu, Triglavu in Mangartu, ki so živeli v dolini Trente. Nekega dne pa v mirno dolino Trente prispe hudobno bitje po imenu Vodobruhec … Če vas zanima nadaljevanje zgodbe, le vprašajte vaše otroke, z veseljem vam jo bodo povedali. To pripovedko so otroci tudi ilustrirali ter pripravili kamišibaj predstavo.

Reko Sočo smo tudi likovno ustvarjali. Z voščenko so otroci Sočo najprej narisali in pobarvali, nato pa čez lepili koščke volne. Ob straneh so na lepilo potresli mivko, kar je predstavljalo plažo reke Soče.

Nika Mutavčić

 

 

(Visited 127 times, 1 visits today)
Dostopnost