(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Čutila so organi, ki nam omogočajo, da sprejemamo dražljaje iz okolja.

Z njimi zaznavamo stvari okoli nas; povedo nam, kaj nam je prijetno, kaj nam je všeč, opozorijo nas na nevarnost … Skozi igro smo z otroki preizkušali naša čutila (vid, sluh, vonj, okus, tip). Najprej smo spoznali naše najpomembnejše čutilo – VID. S pomočjo ogledala so se otroci opisali, pozorni so bili na pike, na barvo oči, las … Igrali smo se skrivalnice. Otroci so po igralnici iskali različne predmete (poišči predmet bele barve, poišči predmet, ki je sestavljen iz dveh delov …). Sledila je igra v paru, kjer je en otrok preko poligona vodil drugega, ki je imel zavezane oči. Ugotovili so, da je hoja z zavezanimi očmi težavna, da so morali zaupati prijatelju in drugim čutilom – sluhu in tipu.

Ob tem smo se pogovorili, da vsi ljudje nimajo razvitih vseh čutil. Otroci so se preizkusili v risanju z usti in tako spoznali, da so roke pomemben del našega telesa.

Drugo čutilo, ki smo ga spoznavali, je SLUH. Igrali smo se skrivalnico instrumentov. Otroci so po zvoku prepoznavali instrument in se igrali zvočno tombolo.

Pri čutilu TIP smo se igrali različne igre: modelirali smo plastelin, trgali smo papir, ga mečkali, gladili in izdelali čutno pot. Vsak otrok je naredil en del čutne poti. Sledila je igra na čutni poti. Otrok je imel zavezane oči in s stopanjem z bosimi nogami po čutni poti je moral prepoznati svoj del poti. Čutno pot smo združili s sosednjo skupino Metulji, tako da je bila igra še bolj zanimiva.

Pri čutilu OKUS in VONJ pa smo okušali in vonjali različno hrano, jo poskušali prepoznati z zaprtimi očmi…

Naša čutila so za nas izjemnega pomena, čuvajmo jih.

Nina Fortuna

(Visited 822 times, 1 visits today)
Dostopnost