(05) 30 52 001 vrtec@osdeskle.si

Tudi letos smo se na ravni vrtca vključili v program Zdravje v vrtcu, ki ga izvaja NIJZ.

Kot pravi raziskovalci smo se najprej podali na lov za informacijami, ki smo jih našli v knjigi Moje zanimivo telo (Pascale Hédelin) in Veliko in dejavno telo (prevedla Barbara Vitez). Na posameznih straneh smo preizkušali kako se premikajo naše roke in mišice, kako dihamo, kako potuje hrana skozi naše telo, kakšni so zobje …

Vse, kar se je v slikanici premaknilo, je bilo zanimivo, še najbolj pa velik zdrav zobek. In tako smo prišli na idejo, da bi tudi mi že lahko pričeli vaditi pravilno čiščenje zob. Narisali smo velika usta z velikimi zdravimi belimi zobki in jih prelepili s folijo. Zobe smo nato z navadnim flomastrom umazali, s pravo zobno krtačno pa veselo umili.

Prepoznavali in spoznavali smo tudi različno hrano ter sličice hrane zalepili na plakat. Morda lahko uganete, katera hrana nam je bila med različnim sadjem in zelenjavo, pa mlečnimi in mesnimi izdelki, sladkarijami najbolj všeč? Pri nas so zmagali čevapčiči.

Preizkušali smo se tudi pri sestavljanju dvodelne sestavljanke različnega sadja. Najhitreje smo opravili z jabolkom. Morda tudi zato, ker smo veselo plesali ob spremljanju pesmice 5 jabolk (Mojca Robič).

Ogledali smo si filmček NIJZ-ja Čiste roke za zdrave otroke in se preko prstne igre o pravilnem umivanju rok igrali, da smo traktorji. Sami smo se naučili tudi s papirnato brisačko dobro obrisati roke.

Pripravili smo prav posebno igrico na temo umivanja rok. Obrisali smo otroške roke, narisali vodovodno pipo in tekočo vodo ter risbico plastificirali. Takoj ko so otroci ugotovili, da so roke na risbici umazane, so jih s krpico hitro umili.

Vsemu pridobljenemu znanju pa smo na koncu nazdravili s skodelico svežega pomarančnega soka, ki smo si ga pripravili kar sami v igralnici. Pa na zdravje! Čin, čin!

Lea Saksida

(Visited 419 times, 1 visits today)
Dostopnost